Cumalıkızık

Cumalıkızık, Bursa’ya 20 dakika uzaklıkta, UNESCO Dünya Mirası bir kasabadır.

Uludağ’ın eteğindeki tepelere tünemiş bu 700 yıllık köyün parke taşlı ve dar sokakları büyük ölçüde bozulmamış ve iyi korunmuş durumda.

Bu küçük köy, Türkiye’nin en çok ziyaret edilen turistik yerlerinden bir diğeridir. Sokakları geleneksel evlerle kaplıdır. Yukarıya çıktıkça daha az kalabalık olur.

Bazıları evlerini aile tarafından işletilen lokantalara dönüştüren yerel köylülerin dost canlısı itibarı onlardan önce gelir ve sizi geleneksel Türk yaşam tarzına bir göz atmanızı sağlayan bu büyüleyici Osmanlı mezrasına çeker.

Çevresindeki parkların ve dağların çokluğu nedeniyle ‘Yeşil Bursa’ (Yeşil Bursa) olarak anılan Bursa, bir zamanlar Osmanlı devletinin başkentiydi.

Cumalıkızık, -kızık ile biten 14 köyden biridir. Köy, tarihi kent merkezinde bulunan Orhan Gazi Camii’ne gelir sağlamak amacıyla oluşturulmuştur. Köy adını, diğer köylerden insanların Cuma namazı için buraya gelmesinden almıştır (Cuma, Türkçe’de “Cuma” anlamına gelir). 14 Kızık köyünden günümüze çok azı kalmıştır. Değirmenlikızık, Fidyekızık, Derekızık ve Hamamlıkızık hamamlı köylerdir.

Hala ayakta duran 270 Osmanlı evi var ve bunların yaklaşık 180’inde hala oturulmaktadır. Birçoğu restore edildi. Bu binalar, ortasında yağmur suyunu kanalize etmek için Orta Çağ’dan kalma bir oluk bulunan, parke taşlı dar sokaklarda yer almaktadır. Bu evler tipik olarak iki ila üç katlıdır ve ahşap, moloz taş ve kerpiçten yapılmıştır.

Cumalıkızık, eğlenceden çok, sokaklarda dolaşıp, gerçek eski dünya atmosferine dalmak için bir yer.