Cağ Kebabı

Cağ Kebabı, Türkiye’nin meşhur kebap çeşitlerinden biridir. Kökeni Erzurum’dur. Bu güzel ama uzak doğu Anadolu şehri Erzurum’a gelme ihtimaliniz pek yüksek değil ama merak etmeyin otantik cağ kebabı İstanbul’da bulabilirsiniz. 

Dönerin bu atası, odun ateşinde dönen yatay olarak dizilmiş ve marine edilmiş kuzu etidir. Marine etme soğan, fesleğen, karabiber ve tuzu içerir.

Cağ kebabı eti orta pişmiş, yumuşak, sulu ve lezzetli olduğu için lavaş ekmeğinizin içine koyup dürüm yapmak için birebir.

Çağ kebabı, Erzurum’un Tortum, Uzundere, Oltu, Oltu, Şenkaya ilçeleri ile Yusufeli ilçelerinin köy ve şehir merkezlerinde geleneksel olarak bilinen ve yenen dönere benzer bir kebap türüdür. Döner gibi büyük bir şiş üzerine saplanan et uzun ekseni etrafında döndürülerek kavrulur. Ancak dönerden farkı, şişin dikey olarak yerleştirilmemesi, odun ateşi veya tercihen odun közü önünde yatay olarak kavrulmasıdır. Onu benzersiz kılan tek fark pişirme tekniği değil tabii ki. Koyun veya keçi eti olması gereken bu kebapta belki de en önemlisi et, özellikle but ve kollardan. Et, kavurmadan önce en az 12 ila 24 saat hazırlanır ve dinlenmeye bırakılır. Bu kebap, odun közlerinin önünde uzun ekseni etrafında döndürülerek pişirilirken, kızartılan etler küçük şişlere geçirilerek parçalara ayrılır ve lavaş ekmeği üzerinde domates, yuvarlak doğranmış soğan ve közlenmiş yeşil biber ile servis edilir. Cağ kebabı, adını “bico” olarak da adlandırılsa da “cag” adı verilen küçük şişlerden alır. İsimlendirmedeki fark, şişin yapıldığı malzemeden kaynaklanmaktadır. Şiş demirden yapılırsa “cag”, tahtadan yapılırsa “bico” olarak adlandırılır. Ancak bu geleneksel damak tadı daha çok cağ kebabı olarak bilinmekte ve daha geniş kitlelere tanıtılması ve tanıtılması için bu yazıda detaylı olarak ele alınmıştır.

Çağ Kebabı, Türkiye’de denemeniz gereken dönerdir. Yurt dışında bulmak zor olacak bir şey. Yatay bir et lokantasında odun ateşinde kavrulduğu için halk arasında yatay döner olarak bilinir. Kemiksiz kuzu kaburga ve kemiksiz kuzu budu ile yapıldığı için alışılagelmiş dönerinizden farklı bir lezzet ortaya çıkıyor.

Aslen Erzurum ve Artvin vilayetlerinden olup bazı Osmanlı kaynakları bunun daha yaygın olan dönerden önce geldiğini iddia etmektedir. Bunu yer imlerine ekleyin, bunu kaydedin, şunu unutmayın: yediğiniz en iyi öğün olabilir!